Η ραγάδα πρωκτού είναι αρκετά συχνή πάθηση της περιπρωκτικής χώρας, και η δεύτερη συχνότερη μετά την αιμορροϊδοπάθεια. Πρόκειται για μια από τις πιο «ενοχλητικές» παθήσεις για τον ασθενή, αφού το κύριο σύμπτωμά της είναι ο επίμονος, συχνά ανυπόφορος πόνος κατά και για αρκετή ώρα μετά την κένωση.
Τι είναι όμως και πώς δημιουργείται; Και, το σημαντικότερο, τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτήν;
Τι Είναι η Ραγάδα Πρωκτού;
Με απλά λόγια, η ραγάδα πρωκτού είναι ένα σκίσιμο, μια πληγή στην περιοχή του πρωκτού, και συγκεκριμένα στο πρωκτόδερμα, την επένδυση που καλύπτει το πρωκτικό κανάλι εσωτερικά. Είναι αρκετά συχνή πάθηση, με περίπου έναν ασθενή στους χίλιους να διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο. Είναι εξ’ ίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες, και εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους και εγκύους γυναίκες, και σε μεσήλικες άνδρες. Οι περισσότεροι ασθενείς με ραγάδα πρωκτού είναι μεταξύ 20 και 60 χρονών.
Προφανώς, για να εμφανιστεί μια ραγάδα, πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος τραυματισμού, όπως:
- Σκληρά και ογκώδη κόπρανα
- Δυσκοιλιότητα
- Βίαιη σεξουαλική επαφή
- Εγκυμοσύνη
- Πολλαπλές και επίμονες διάρροιες
Φυσικά, δεν αρκούν μόνο αυτά: έχει βρεθεί ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν ραγάδα πρωκτού έχουν αυξημένη τονικότητα του πρωκτικού τους σφιγκτήρα, δηλαδή ο σφιγκτήρας τους δε χαλαρώνει αρκετά κατά τη διάρκεια της κένωσης. Αυτό είναι θέμα κατασκευής αλλά και λειτουργίας του σφιγκτήρα, και έχει μεγάλη σχέση και με το άγχος και το στρες που βιώνει ο ασθενής. Αυτή η έντονη συσπαστικότητα είναι και ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στη δημιουργία της ραγάδας.
Συνήθως οι ραγάδες εμφανίζονται στην οπίσθια θέση (6η ώρα), σε ποσοστό 90%, και στην πρόσθια πολύ σπανιότερα, σε ποσοστό 25% στις γυναίκες και 8% στους άνδρες: αυτές οι θέσεις είναι που έχουν την πιο πτωχή αιμάτωση και επομένως έχουν πιο δύσκολη επούλωση. Δεν είναι ανήκουστο να εμφανίζονται ραγάδες σε άλλες, άτυπες θέσεις (π.χ. πλαγίως), αλλά αυτές θέλουν λεπτομερή διερεύνηση: υπάρχουν και άλλα πιο σπάνια, αίτια ανάπτυξης ραγάδας πρωκτού: διάφορες λοιμώξεις (λ.χ. από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως γονόρροια, σύφιλη, χλαμύδια, HIV), φυματίωση, λευχαιμία, καρκίνος του πρωκτού αλλά και αυτοάνοσα και ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, μπορούν να προκαλέσουν εμφάνιση μιας ραγάδας. Σε αυτές τις ιδιαίτερες περιπτώσεις χρειάζεται προσεκτικό ψάξιμο από το χειρουργό σας, που θα σας καθοδηγήσει σε κάθε βήμα της διαδικασίας.
Πώς θα Καταλάβω αν Έχω Ραγάδα Πρωκτού;
Όπως είπαμε, συνήθως η ραγάδα πρωκτού εμφανίζεται κυρίως με έντονο, επίμονο και βασανιστικό πόνο που εμφανίζεται κατά την κένωση. Οι ασθενείς πολύ συχνά περιγράφουν τον πόνο αυτό σαν κάψιμο ή σκίσιμο από γυαλί, και κρατάει για λεπτά ως και ώρες έπειτα. Οι ασθενείς αρκετά συχνά παρατηρούν αίμα στο χαρτί της τουαλέτας κατά το σκούπισμα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες από ότι λ.χ. στην αιμορροϊδοπάθεια. Συνήθως η ραγάδα φαίνεται με γυμνό μάτι κατά την κλινική εξέταση, και η λήψη ιστορικού αποκαλύπτει το πρόβλημα, αλλά και κατά τη δακτυλική εξέταση – αν ο ασθενής είναι σε θέση να την ανεχτεί – είναι ψηλαφητός ο υπέρτονος πρωκτικός σφιγκτήρας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι πόνος κατά την ούρηση, συχνουρία ή αδυναμία για ούρηση, φαγούρα ή παρουσία βλέννας στην περιπρωκτική περιοχή, ή και αίσθημα ξένου σώματος, ειδικά, αν η ραγάδα έχει περάσει τις έξι εβδομάδες ύπαρξης και δε θεωρείται πλέον οξεία.
Αν πονάτε στην περιοχή του πρωκτού ή βλέπετε αίμα κατά την κένωση ή μετά από αυτή, επιβάλλεται να επισκεφθείτε χειρουργό και να αναζητήσετε τη συμβουλή του.
Τι Μπορώ να Κάνω;
Ευτυχώς, οι περισσότερες ραγάδες πρωκτού μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητική θεραπεία, δηλαδή χωρίς χειρουργείο. Ο ασθενής λαμβάνει από το χειρουργό διατροφικές οδηγίες σε συνδυασμό με μαλακτικά των κενώσεων, ώστε να γίνουν οι κενώσεις του πιο μαλακές και λιγότερο ογκώδεις. Παράλληλα, χορηγούνται ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν τοπική αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση, ώστε να υποχωρήσει ο πόνος και να μπορέσει ο οργανισμός του ασθενούς να αποκτήσει την ευκαιρία να επουλώσει τη ραγάδα. Τέλος, συνιστάται στους ασθενείς να κάνουν εδρόλουτρα σε ζεστό, όχι καυτό, νερό, των 10′-15′ δυο με τρεις φορές την ημέρα, και να χρησιμοποιούν μωρομάντηλα ή νερό και σαπούνι αντί για χαρτί υγείας μετά την κένωση. Το 80% των περιπτώσεων ραγάδας θεραπεύονται πλήρως με αυτές τις απλές οδηγίες, χωρίς να χρειαστεί κάτι περαιτέρω.
Υπάρχουν, βεβαίως, και πιο σύνθετες περιπτώσεις, όπου η ραγάδα αντιστέκεται στη συντηρητική θεραπεία, και γίνεται χρονία. Σε αυτούς τους ασθενείς υπάρχουν πιο προηγμένες παρεμβάσεις που μπορούμε να προτείνουμε, όπως η θεραπεία με botox, η χρήση laser, και σε πιο πολύπλοκα περιστατικά, η χειρουργική αντιμετώπιση.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του site μας για τη ραγάδα πρωκτού, για να διαβασετε περισσότερες λεπτομέρειες για την πάθηση αυτή και τις διαφορετικές τεχνικές αντιμετωπίσεώς της.
Ο χειρουργός κ. Σμπαρούνης είναι εξειδικευμένος στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των περιπτωκτικών παθήσεων, και έχει εκπαιδευτεί στη Μονάδα Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, και έχει πληθώρα επιτυχών τέτοιων επεμβάσεων στο ενεργητικό του. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με το χειρουργό είτε μέσα από τη σελίδα Επικοινωνία του site μας, είτε απ’ ευθείας στο κινητό 6975023763.