Είναι ιδιαίτερα συχνό, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, να προσέρχονται στο ιατρείο ασθενείς, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, με ξαφνικό έντονο πόνο και κοκκινίλα σε κάποιο δάκτυλο των χεριών ή των ποδιών, που συχνά συνοδεύεται από εκροή πύου ή ορώδους υγρού. Η παρανυχίδα (παρωνυχία) και η είσφρηση όνυχος είναι δύο συχνές παθήσεις των νυχιών μας που – αν και αφορούν την ίδια περιοχή – είναι εντελώς διαφορετικές και απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση.
Τι είναι παρωνυχία ή παρανυχίδα;
Παρωνυχία ή παρανυχίδα, όπως την αποκαλεί το κοινό, λέμε μια φλεγμονή που προκαλείται στους ιστούς γύρω από το νύχι, συνήθως από τραυματισμό. Κακώσεις των ακροδαχτύλων, όπως λ.χ. από βαριά αντικείμενα ή κατά την άσκηση πολεμικών τεχνών, στενά ή πολύ σφιχτά και «λάθος» υποδήματα και κάλτσες, χειρωνακτική εργασία (τεχνίτες, αποθηκάριοι, εργαζόμενοι στην εστίαση κ.α.), πολύ κοντό κόψιμο των νυχιών, αλλά και φάγωμα των νυχιών είναι από τα πλέον συχνά αίτια τραυματισμού στους ιστούς αυτούς. Υπάρχουν, βεβαίως, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση αλλά και την εξέλιξη της πάθησης: ασθενείς με πτωχή ενυδάτωση του δέρματος, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αγγειοπάθειες, ονυχομυκητίαση, ψωρίαση ή έκζεμα, καθώς και ασθενείς που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες χημειοθεραπείας έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παρανυχίδα
Ο τραυματισμός αυτός καθ’ εαυτός είναι σε άλλοτε άλλο βαθμό επώδυνος, αλλά υποφερτός. Σε αυτό το στάδιο, η παρωνυχία μπορεί ακόμη να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με συντηρητικά μέτρα. Το πρόβλημα αρχίζει όταν στο σημείο της πληγής εισχωρεί κάποιο μικρόβιο, συνήθως σταφυλόκοκκος από τη χλωρίδα του δέρματος, και επακόλουθα τη μολύνει: το δάχτυλο πρήζεται τοπικά, κοκκινίζει, γίνεται εξαιρετικά επώδυνο ακόμη και στο απλό ακούμπισμα και πολύ συχνά παρατηρείται εκροή διαυγούς υγρού ή πύου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η ιατρική παρέμβαση.
Οι περισσότερες παρωνυχίες είναι οξείες, δηλαδή εμφανίζονται αιφνιδίως, εξελίσσονται γρήγορα, και θεραπεύονται σχετικά εύκολα και οριστικά. Σε περιπτώσεις που η παρανυχίδα επιμένει πέραν των έξι εβδομάδων, τότε θεωρείται πλέον χρονία, μπορεί να προσβάλλει περισσότερα από ένα δάχτυλα και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οστεομυελίτιδα, και χρειάζεται προσεκτική ιατρική αντιμετώπιση.
Τι Μπορώ να Κάνω αν Έχω Παρανυχίδα;
Σε αρχικά στάδια, μια παρανυχίδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέσα, όπως είπαμε. Χρειάζεται σχολαστική καθαριότητα της πάσχουσας περιοχής (χέρι ή άκρο πόδι) με νερό και σαπούνι, η οποία πρέπει να κρατιέται καθαρή, μακριά από χώματα ή βρωμιές. Στους ασθενείς προτείνεται το χλιαρό λουτρό (σε ποτήρι ή λεκάνη, αναλόγως το μέρος του σώματος) με νερό και αντισηπτικό τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα για δέκα λεπτά τη φορά, και το δάκτυλο να παραμένει στεγνό κατά την υπόλοιπη ημέρα, ενώ, αν μιλάμε για παρανυχίδα σε δάκτυλο του ποδιού, συνιστάται στον ασθενή να αποφύγει τα ιδιαίτερα στενά και περιοριστικά υποδήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο τοπικό αντιβιοτικό σε μορφή κρέμας, που ο ιατρός θα συστήσει, ενώ σε ασθενείς με ιδιαίτερα ξηρή επιδερμίδα προτείνεται η χρήση ενυδατικής κρέμας σε τακτική βάση. Αν, από την κλινική εξέταση, το τραύμα φαίνεται να έχει μολυνθεί από μικρόβιο, ενδέχεται να χρειαστεί συνταγογράφηση αντιβιοτικών χαπιών και παυσιπόνων/αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Αν, μετά από την έναρξη της θεραπείας, δεν υπάρχει βελτίωση μετά από 48 ώρες, ή αν ο ασθενής εμφανίζει αισθητή επιδείνωση ενώ λαμβάνει τη θεραπεία, τότε τα πιθανότερα σενάρια είναι δύο: είτε η παρανυχίδα έχει μολυνθεί από κάποιο πιο σπάνιο μικρόβιο και χρειάζεται αλλαγή αντιβίωσης, είτε έχει μαζευτεί πύον κάτω από την πληγή, έχει δημιουργηθεί δηλαδή ένα τοπικό απόστημα που χρειάζεται διάνοιξη και παροχέτευση. Δεν είναι απίθανο ασθενείς σε αυτό το στάδιο να εμφανίσουν ακόμη και δέκατα ή πυρετό με κρυάδες, κάτι που καθιστά την ανάγκη για χειρουργική παρέμβαση ακόμη πιο επείγουσα. Η παροχέτευση γίνεται συνήθως με στελεχιαία αναισθησία, στο χώρο του ιατρείου μέσα σε λίγα λεπτά, και ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή πριν αναχωρήσει για το σπίτι του. Ορισμένα τέτοια μικρά αποστήματα παροχετεύονται αυτόματα μόνα τους, χωρίς να χρειαστεί ο ασθενής να φτάσει στο χειρουργό, σε περιπτώσεις όμως όπου συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας όπως σάκχαρο ή λήψη κορτικοστεροειδών είναι καλύτερο, ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, να γίνεται μια επίσκεψη στον ιατρό για λόγους ασφαλείας.
Η Είσφρηση Όνυχος Είναι Διαφορετική από την Παρανυχίδα;
Η παρανυχίδα και η είσφρηση όνυχος είναι εντελώς διαφορετικές παθήσεις. Σε αντίθεση με την παρωνυχία, που συζητήσαμε αναλυτικά προηγουμένως, στην είσφρηση όνυχος (ή ονυχοκρύπτωση, όπως αλλιώς λέγεται), το νύχι φυτρώνει με λάθος πορεία, που το οδηγεί προς τα πλάγια και μέσα στο δάχτυλο, αντί να κατευθυνθεί προς το άκρο του. Είναι πολυπαραγοντική πάθηση, δηλαδή οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους:
- Λάθος τεχνική κατά το κόψιμο των νυχιών (πολύ κοντά νύχια ή νύχια που είναι κομμένα στρογγυλεμένα στις γωνίες και όχι ευθεία)
- Πολύ στενά ή σφιχτά υποδήματα που «χτυπάνε» τα δάχτυλα κατά το φόρεμα και τη βάδιση
- Λάθος στάση σώματος, είτε λόγω άλλων προβλημάτων υγείας είτε λόγω κακής συνήθειας
- Κληρονομική προδιάθεση
- Τραυματισμός στην περιοχή του νυχιού, όπως λ.χ. μετά από μία κάκωση του ποδιού από βαρύ αντικείμενο
- Κακή υγιεινή και περιποίηση των νυχιών
Στους ασθενείς με είσφρηση όνυχος, το νύχι πρακτικά «καρφώνεται» στους ιστούς του δακτύλου, προκαλώντας προοδευτικά μια πληγή που ο οργανισμός αναγκάζεται να επουλώσει γύρω από το ξε΄νο σώμα, χωρίς αυτό να έχει αφαιρεθεί. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ειδικά σε ασθενείς που έχουν κακή επούλωση λόγω άλλων τυχόν παθήσεων που μπορεί να έχουν, ΄όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η λήψη κάποιων φαρμάκων. Αυτοί οι ασθενείς έχουν συχνές λοιμώξεις της περιοχής, με εκροή πύου, πόνο, πρήξιμο και κοκκινίλα, που παρουσιάζουν συνεχώς υποτροπές. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σωστά και οριστικά, αυτοί οι ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο μεγάλης τοπικής μόλυνσης, που μπορεί να φτάσει ως και οστεομυελίτιδα και ακρωτηριασμό του δακτύλου, επομένως η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συνδρομής είναι απαραίτητη.
Τι Μπορώ να Κάνω αν Έχω Είσφρηση Όνυχος;
Το σημείο κλειδί στη θεραπεία της είσφρησης όνυχος είναι να απομακρυνθεί το νύχι από την περιοχή της πληγής. Αν η είσφρηση είναι μικρής εκτάσεως, ο ειδικός τεχνίτης νυχιών ή χειρουργός που θα ασχοληθεί μπορεί να ανασηκώσει προσεκτικά το νύχι από την πληγή και να τοποθετήσει από κάτω ένα μικρό κομμάτι γάζας ή βαμβακιού που θα το ανασηκώσει και θα του επιτρέψει να φυτρώσει προοδευτικά σιγά-σιγά, μέσα σε δύο με δώδεκα εβδομάδες, προς τη σωστή του πορεία. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να αλλάζει καθημερινά το ξένο σώμα για την αποφυγή μολύνσεων, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να παίρνει κοινά παυσίπονα από το στόμα (λ.χ. παρακεταμόλη) για όσο τα χρειάζεται. Το νύχι χρειάζεται καθημερινά λουτρά δυο με τρεις φορές σε νερό με αντισηπτικό και καλό στέγνωμα έπειτα, ενώ ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τα περιοριστικά υποδήματα που ασκούν πίεση στο δάχτυλο.
Φυσικά, κάποιες περιπτώσεις είσφρησης είναι πιο προχωρημένες, και το απλό ανασήκωμα του νυχιού δεν επαρκεί. Σε αυτούς τους ασθενείς πρέπει να γίνει μια ονυχεκτομή όσο πιο περιορισμένης εκτάσεως γίνεται, δηλαδή να αφαιρεθεί επιμήκως μια λεπτή λωρίδα νυχιού από τη μεριά της πληγής, ώστε να δοθεί στον οργανισμό η ευκαιρία να επισκευάσει τη βλάβη. Σε σπάνιες περιπτώσεις υποτροπιάζουσας εισφρήσεως, όπου ο ασθενής εμφανίζει επανειλημμένα το πρόβλημα στο ίδιο δάκτυλο, μπορεί ο χειρουργός να αναγκαστεί να προχωρήσει σε ολική ονυχεκτομή, ή να αποξέσει ένα κομμάτι από τη μήτρα του νυχιού, δηλαδή το στρώμα ιστού από το οποίοι παράγεται το νύχι, ώστε να το εμποδίσει να φυτρώνει προς λάθος κατεύθυνση. Αυτές οι μικροεπεμβάσεις είναι σχετικά αναίμακτες, γίνονται με στελεχιαία αναισθησία στο χώρο του ιατρείου, σε περίπου δέκα λεπτά, και προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα στον ασθενή και μεγάλα ποσοστά οριστικής θεραπείας στους περισσότερους ασθενείς.
Ο χειρουργός κ. Σμπαρούνης αναλαμβάνει ασθενείς με παρωνυχία και είσφρηση όνυχος. Τα περιστατικά αντιμετωπίζονται συντηρητικά όπου αυτό είναι εφικτό, και με μικροεπέμβαση με τοπική αναισθησία όταν είναι αναγκαία διάνοιξη και παροχέτευση αποστήματος ή μερική ή πλήρης ονυχεκτομή, τόσο στο ιατρείο της Ναυπάκτου όσο και στην Αθήνα και το Χολαργό. Για να κλείσετε ραντεβού με το χειρουργό μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα Επικοινωνία του site μας, ή να επικοινωνήσετε απ’ ευθείας με τον κ. Σμπαρούνη στο κινητό τηλέφωνο 6975023763.