Σύνθετες Επεμβάσεις και Ανοικτή Χειρουργική
Διαβάστε περισσότερα για το πώς δύσκολες περιπτώσεις ασθενειών μπορούν να αντιμετωπιστούν συνδυάζοντας την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική και Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές.
Παρελθόν και Παρόν Μαζί
Η έλευση των Λαπαροσκοπικών και Ρομποτικών και των άλλων Ελάχιστα Επεμβατικών Τεχνικών άλλαξε το πρόσωπο της Χειρουργικής, και έφερε επανάσταση στον τρόπο που βιώνουν οι ασθενείς μια χειρουργική επέμβαση. Πλέον είναι εφικτές μεγάλες επεμβάσεις σε ήπαρ, πάγκρεας, σπλήνα και χοληφόρα, αλλά και σε λεπτό και παχύ έντερο, στο γυναικολογικό σύστημα αλλά και για αποκατάσταση μεγάλων και πολύπλοκων κοιλιοκηλών με λίγες μόνο μικρές οπές. Οι ασθενείς παίρνουν ταχύτερα εξιτήριο από το νοσοκομείο, πονάνε πολύ λιγότερο ως καθόλου, και γενικά έχουν καλύτερη μετεγχειρητική ποιότητα ζωής. Μάλιστα, ορισμένες κατηγορίες επεμβάσεων έχουν ιδιαίτερη ένδειξη να γίνουν λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά παρά ανοικτά: χειρουργεία ανωτέρου πεπτικού όπως γίνονται για τη νοσογόνο παχυσαρκία ή τη θεραπεία της αχαλασίας οισοφάγου ή της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου θα ήταν ιδιαίτερα νοσηρά αν συνέχιζαν να γίνονται με μεγάλες τομές όπως στο παρελθόν.
Παρ’ όλ’ αυτά, ορισμένες φορές ο χειρουργός δε μπορεί να αποφύγει να πραγματοποιήσει ένα χρόνο της επέμβασης χρησιμοποιώντας ανοικτή χειρουργική, όπως σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν πολλαπλά μεγάλα παλιά χειρουργεία στο ιστορικό τους, οπότε η περίπτωση μετεγχειρητικών συμφύσεων είναι πολύ πιθανή, ή σε περιπτώσεις πραγματικά μεγάλων όγκων της κοιλιάς, όπου το μέγεθος του όγκου αναγκάζει τη διενέργεια τομής ώστε αυτός να αφαιρεθεί άθικτος και να σταλεί για βιοψία. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, πλέον οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές έχουν τη θέση τους: ο κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος χειρουργός θα πραγματοποιήσει όσο μεγαλύτερο κομμάτι της εγχείρησης γίνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, ώστε η τομή που τελικά θα αναγκαστεί να κάνει να είναι πολύ μικρότερη από αυτή που θα χρειαζόταν αν όλη η επέμβαση γινόταν ανοικτά εξ’ αρχής. Με αυτόν τον τρόπο, ένας χειρουργός εξειδικευμένος στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική δεν περιορίζεται από τη μία ή την άλλη μέθοδο, και μπορεί να προσφέρει τα καλύτερα κομμάτια και από τους δύο κόσμους στους ασθενείς του, επιλέγοντας την βέλτιστη προσπέλαση για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Γιατί Μπορεί να Χρειαστεί Μεγάλη Τομή σε ένα Χειρουργείο;
Στα χέρια ενός εξειδικευμένου λαπαροσκόπου ή ρομποτικού χειρουργού, συνήθως, ακόμη και αν χρειαστεί να γίνει ανοικτή τομή κατά τη διάρκεια μιας επεμβάσεως, αυτή δε θα είναι τόσο εκτενής όσο αν η επέμβαση γινόταν ανοικτά από την αρχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τομή που γίνεται είναι η ελάχιστη απαραίτητη που χρειάζεται ώστε να ολοκληρωθεί η επέμβαση: αυτό σημαίνει συνήθως την αφαίρεση ενός όγκου του οποίου η εκτομή έχει ήδη γίνει με τρόπο ελάχιστα επεμβατικό. Ακόμη και σε πιο σπάνιες και ιδιαίτερες περιπτώσεις όμως, όπως είναι λ.χ. η αφαίρεση ενός ιδιαίτερα μεγάλου σπληνός, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μια μικρή τομή μέσα από την οποία περνάει μόνο το χέρι του βοηθού και διευκολύνει τους χειρισμούς του χειρουργού, που πραγματοποιεί την επέμβαση λαπαροσκοπικά (υποβοηθούμενη ή “hand-assisted” λαπαροσκόπηση).
Παραδείγματα
Ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορεί να χρειαστεί να γίνει ανοικτή χειρουργική προσέγγιση κατά τη διάρκεια μια επεμβάσεως είναι οι εξής:
- Ασθενείς με πολλές προηγηθείσες μεγάλες επεμβάσεις ή με επιπλοκές από παλιότερο χειρουργείο, που έχουν εκτεταμένες συμφύσεις και στους οποίους ένα λαπαροσκοπικό ή ρομποτικό χειρουργείο είναι ακατόρθωτο ή επικίνδυνο
- Ασθενείς με προηγούμενο λαπαροσκοπικό χειρουργείο αποκατάστασης κήλης που απέτυχε και ενδείκνυται η επόμενη προσπάθεια να γίνει ανοικτά
- Ασθενείς με πολλά και σημαντικά προβλήματα υγείας που δε μπορούν να αντέξουν καθόλου γενική αναισθησία
- Ασθενείς με κακοήθη νόσο όπου απαιτείται εκτεταμένος λεμφαδενικός καθαρισμός σε πολλαπλές περιοχές της κοιλιακής χώρας
- Πραγματικά μεγάλοι όγκοι της κοιλιάς που δε μπορούν να αφαιρεθούν άθικτοι αλλιώς
Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και απαιτεί εξατομικευμένη, απόλυτα προσωπική αντιμετώπιση. Η μέθοδος και η τεχνική (ή ο συνδυασμός τεχνικών) που θα χρησιμοποιηθούν συζητούνται και αποφασίζονται από κοινού με τον ασθενή.
Μη Χάνετε Χρόνο.
Κλείστε ραντεβού με τον κ. Σμπαρούνη για να συζητήσετε από κοντά το πρόβλημά σας. Επωφεληθείτε από τις προνομιακές τιμές στα ραντεβού για φοιτητές και ενστόλους.